Contentbusiness.fi / Blog / Arkistojen sähköistyminen / YLEn arkisto kaikkien ulottuvilla

YLEn arkisto kaikkien ulottuvilla

Eräs alue, jossa arkistomateriaalin näkeminen tuotti vaikeuksia aikaisemmin liittyy elokuviin. Aikaisemmin filmit säilyivät filminauhoina jossain YLEn arkistossa. Kyse oli fyysisestä säilyttämisestä. Vaati suurta huolenpitoa, että filmimateriaali ei laadultaan heikkenisi. Lisäksi arkistot eivät todellakaan olleet joka miehen käytössä.

Sähköiset arkistot ovat tätä päivää. Tänä päivänä voidaan ladata YLEn sovellus ja alkaa katsella erinäistä materiaalia, jota Ylen arkistosta löytyy. Osa vanhoista elokuvista löytyy myös You Tubesta, jonne muut ihmiset ovat ladanneet vaikkapa vanhoja Speden tai Kummelin ohjelmia.

Tämä helpottaa opetusta. Oppilaille voidaan näyttää keskeisiä klassisia elokuvia lataamalla materiaalia suoraan netistä. Koululle ei tarvitse tilata mitään vhs video tai dvd versioita.

YLE on menettänyt arvostuksestaan paljon. Kansalaiset katselevat viihteellistä ohjelmaa muilta kanavilta. Tämä maamme historiallisen perinteen tallentaminen tuleekin jatkossa olemaan eräs tärkeä peruste koko YLEn olemassaololle.

Osa YLE arkiston materiaalista säilyy tosin vain tietyn ajan katsottavissa. Siis edelleenkin seurataan esitysaikoja ja niiden jälkeen tarjotaan mahdollisuus katsoa vaikkapa edeltävä jakso netistä. Erilaiset tekijäoikeusasiat varmaan rajoittavat esimerkiksi YLEn musiikkiarkiston avaamista vapaaseen käyttöön. Mistä muusikot saavat enää rahansa? Spotifyn klikkauksista ei hirveästi enää heru. Aikoinaan muusikoille tuli rahaa hyvin, mikäli sen kappaleita soitettiin radiossa. Aina joitakin esiintyjiä laitettiin soittokieltoon 1980-luvulle asti, jolloin sensuuri oli kovempaa kuin nykyisin. Keino ei enää tepsi.

hikaru