Contentbusiness.fi / Blog / Arkistot ja yksityisyydensuoja / Terveydenhuollon arkistojen salattavuudesta

Terveydenhuollon arkistojen salattavuudesta

Ihmisistä tehdään jatkuvasti merkintöjä terveydenhuollon piirissä. Puhutaan potilastiedostoista. Ne ovat arkistoja, jotka ennen olivat fyysisesti paikallisessa terveydenhoitolaitoksessa. Niiden tilaaminen vaati erityisen luvan. Mikäli ihminen muutti toiselle paikkakunnalle, seuraava hoitolaitos sai potilastiedot mukaansa.

Jossain vaiheessa esimerkiksi lääkeriippuvaiset ihmiset saattoivat käyttää hyväkseen sitä, ettei eri lääkärit tienneet, kuinka monilta lääkäreiltä henkilö kävi hakemassa reseptejä. Myöskään apteekkien tasolta ei pystyttu suoraan seuraamaan, sillä ovela lääkeriippuvainen saattoi käydä useammassa apteekissa hakemassa lääkkeensä. Nykyään reseptit ovat sähköisessä muodossa. Lääkäreitä myös valvotaan.

Todella rikkaat ihmiset onnistuvat maailmalla saamaan lääkkeitä nykyisen opiaattipohjaisten kipulääkkeiden kaudella. Michael Jackson, Prince ja useampi muu tähti on menehtynyt lääkkeiden yliannostukseen. Myös Elvis Presley kuoli lääkkeisiin vuonna 1977. Joku lääkäri kai keksi antaa hänelle helpon keinon laihduttaa. Pisti vain nukkumaan suurimman osan vuorokaudesta, niin kyllä laihtui kun ei ollut aikaa syödä. Itse asiassa buddhalaisten munkkien respti pysyä laihana perustuu siihen, että saa syödä vain esimerkiksi 6 tunnin aikana vuorokaudessa. Elviksen reseptissä vain ihminen laitettiin nukkumaan kemiallisesti. Ei varmaankaan ollut terveellistä, mutta markkinataloudessa kannustetaan ihmisiä palvelemaan asiakkaita. Virheistä opitaan ja porsaanreikiä laissa tukkii viranomaiset, kunhan ehtivät.

Sähköinen rekisteri mahdollistaa sen, että lääkärit pääsevät käsiksi potilaan tiedostoihin. Tässä on toki tehty erilaisia kontrollijärjestelyitä. Lääkäri saattaa urkkia entisen rakastajattarensa tietoja tai peräti urkkia julkkisten tietoja. Niinpä vain hoitavalle lääkärille on laillisesti tarjolla mahdollisuus. Väärinkäytöksiä on tapahtunut.

Eri hallinnon aloilla rekisteröidään tietokoneita, jotka käyvät tietyillä sivuilla. Poliiseja rangaistiin siitä, että he menivät luvatta katselemaan suurta julkisuutta saaneen jutun vuoksi ilman lupaa toja.

Terveydenhuollossakin tapahtuu koko ajan sitä, että uteliaisuuksissa käydään tutustumassa potilastietoihin. Aina on vaara myös se, että joku lääkäri penkoo tuttnsa puolesta jonkun tietyn henkilön tiedostoja.