Contentbusiness.fi / Blog / Arkistojen sähköistyminen / Arkistojen säilytys pilvipalveluissa

Arkistojen säilytys pilvipalveluissa

Mitä pilvipalvelut ovat? Pilvipalveluidea on tullut tunnetuksi vasta vuoden 2005 kieppeillä. Pilvipalvelu on varmuuskopiointitila, jonne voi varastoida suuremman määrän tietoa, kuin mitä voisi säilyttää tietokoneella, ulkoisissa muisteissa tai muistitikuilla.

Ennen varastoitiin tietoa dos-koneiden aikakaudella jopa magneettinauhan kaltaisiin keloihin tai CD- ja DVD-levyille. Myös keksittiin Blue-ray, optinen levy, jolla oli kyky tallettaa runsaasti tietoa. Niillä oli kuitenkin taipumus hajota helposti.

Edut
Pilvipalvelujen etuna on, että niitä ylläpidetään ulkomailla todennäköisesti pommisuojissa, piilossa saasteilta, eroosiolta ja luonnonkatastofeilta. Ne ovat yleensä suuria halleja, jotka ovat täynnä tietokoneita toinen toisensa perässä ja ne toimivat yötä päivää. Niillä on myös varavoimajärjestelmä silloin, jos syystä tai toisesta tulee sähkökatkos varsinaisesta sähkönsyöttöjärjestelmästä.

Tietoja voi säilyttää esimerkiksi Google Drivessa, joka antaa Googleen sähköpostitilin avanneelle ilmaista pilvipalvelutilaa jopa 15 gigatavua. Tiedot myös kryptataan, jotta ulkopuoliset hakkeroijat eivät pääsisi niihin helposti käsiksi. Ainoastaan turvallisuus- tai poliisiviranomaiset voivat oikeusistuimen päätöksellä vaatia niitä tarkastettavaksi, jos epäillään rikosta. Microsoftin Onedrive ja Apple ID:n pilvipalvelut tarjoavat vain viisi gigatavua muistitilaa. Kuitenkin se on jo niin paljon, että kotitietokoneen kanssa surffaaja saa sinne tallennettua varmaan säilöön lähes koko elämänsä, kuten

• portfolion,
• CV:n,
• kopiot osakekirjoista,
• kopiot optioista,
• kopiot kauppakirjoista,
• kopiot osuuksista,
• kopiot panteista,
• opiskelutyöt,
• valokuvat,
• koulutodistukset,
• opintotodistukset ja
• työtodistukset.
Jos nyt sitten sattuisi niin, että oma tietokone tuhoutuisi kokonaan tai se olisi anastettu, niin pilvipalvelusta voi tiedot pelastaa. Arvokkaita digikuvia sekä muita tiedostoja kannattaa tallettaa pilvipalveluihin.

Yrittäjä aloittaessaan liiketoimintaansa voi perustaa nykyaikana omat verkkosivut, vuokrata oman nettiosoitteen sekä palvelimen, joka hoitaa verkkosivujen ylläpitoa eli hostaa, kuten WordPressin tarjoamia sivustotiloja. Ilmaissivustot voivat tarjota pieniä sivutiloja miniyrittäjille, mutta usein niihin ei saa yhdistettyä esimerkiksi verkkopankkipalveluja eikä isompaa verkkokauppaa.

Aloittava yrittäjä, jolla on hyvä liikeidea, eikä kilpailijoita ole lähellä, voi työvoimaviranomaisten starttirahan lisäksi tiedustella rahoitusta. Hän voi esimerkiksi klikata https://www.freedomrahoitus.fi/-sivustoa, josta voi saada kohtuullisella korolla ja pitkäaikaista luottoa yritystoimintansa aloittamiseen. Luottopäätös tulee yleensä nopeasti, mikäli luottotiedot ovat kunnossa, kirjoittaa Takuusäätiö. On hyvin mahdollista, että myös luottotiedot Asiakastieto ja Bisnode Oy:lla ovat pilvipalveluissa hakkerointiyritysten ehkäisemiseksi.

Ulkomaisten pilvipalveluiden luotettavuus ja tulevaisuus
Taannoin oli kohua uusiseelantilaisen pilvipalvelun Megauploadin omistajan Kim Dotcomin palveluista. Hänen äitinsä oli suomalainen ja isänsä saksalainen. Hänen alkuperäinen yrityksensä Megaupload tietoineen takavarikoitiin Yhdysvaltojen viranomaisten haltuun. Sen jälkeen sitä ei ole enää avattu.

Kim Dotcom on kuitenkin avannut uuden pilvipalvelun, Megan, joka yrittää välttää samoja virheitä, joita hän tiimeineen oli tehnyt. Koko hänen omaisuutensa takavarikoitiin ja hänen piti aloittaa jälleen tyhjästä liiketoimintansa. Hän oli vangittuna Uudessa Seelannissa, mutta sai vapauden takuita vastaan. USA yrittää vaatia hänen luovuttamistaan USA:han. Uusi Seelanti on kieltäytynyt luovuttamasta häntä.

Mitä arvostetaan arkistoitaessa tietoa?
Arkiston on taattava asiakkaalleen tietojen tai aineistojen säilyvyys ja koskemattomuus. Pilvipalvelujen tarjoajia on maailmalla paljon, ja nykyisin asiakas voi kätevästi surffaillessaan kilpailuttaa palveluntarjoajat. Ennen kaikkea asiakas arvostaa luotettavuutta, tietojen salausta ja säilyvyyttä silloinkin, jos yritys syystä tai toisesta lopettaa toimintansa.

On selvää, että kannattaa tallettaa samat tiedot kahteen erilaiseen pilvipalveluun kaiken varalta. Suomessa on laki, että yrittäjän pitää säilyttää yrittämisestään asiakirjoja vuosia tilintarkastuksen varalta. Yrittäjän pitää pystyä osoittamaan liiketoimintansa laillisuus nopeasti avaamalla arkistonsa sisällön ilman pelkoa sen muuttumisesta tai häviämisestä.

Tulevaisuudessa on mahdollista, että nykyiset tietokoneet tulevat katoamaan. Ne perustuvat nollan ja ykkösen asetteluun. Tilalle on tulossa kvanttitietokoneet, jotka tekevät tiedonkulusta moninkertaisesti nopeamman kuin entisten tietokoneiden datan kulku.

hikaru