Contentbusiness.fi / Blog / Arkistojen sähköistyminen / Sähköiset arkistot ja wikileaks

Sähköiset arkistot ja wikileaks

Maailma ei enää koskaan ole samanlainen sen jälkeen kun wikileaksiin on vuodettu salaista arkistomateriaalia. Tällainen arkistovuoto, joka sisältää suuren määrän diplomaattisia asiakirjoja ei olisi ollut aikaisemmin mahdollista.

Wikileaks perustuu siihen, että sinne saa vuodattaa erilaista arkaluontoista arkistomateriaalia ilman, että on riski jäädä kiinni. Tämä konsepti onkin toiminnut mallikkaasti.

Neuvostoliiton loppuvaiheessa katkeroitunut diplomaatti saattoi mikrokuvata iltaisin satamäärin arkaluontoista tietoa. Ongelma oli se, ettei häneltä voitu hakea tietoa riittävän usein, koska paljastumisen riski oli liian suuri. Mikäli joku kopioi arkistoja paperille ja vei tietoa ulos arkistosta vaikka salkullisen kerrallaan, ei kovin suuria tietomääriä voitu viedä edes vuoden aikana.

Toisin on tänä päivänä. Kun asioita voidaan arkistoida sähköisesti, niin kokonaisia arkistoja on ollut mahdollista kopioida muistikulle vain muutamalla klikkauksella. Tuho on sitäkin massiivisempaa. Yhdysvallat on sinänsä pyrkinyt avoimuuteen. Kiusallisinta wikileaks paljastuksissa on se, että niistä tulee ilmi kiusallisia asioita amerikkalaisten kanssa tekemisissä olevien maiden hallinnoista.

Kiusallisinta on ollut se, että joihinkin ihmisiin on ollut luotettava. Erilaiset agentit tarvitsivat itselleen pääsyn arkistoihin. Suuri tuho tuli sen jälkeen kun Yhdysvallat alkoi sotimaan erityisesti Irakissa. Monille hallintoa palvelleille tiedusteluvirkailijoille tuli sellainen tunne, etteivät he halua edustaa “pahaa hallintoa”. Todellinen syy voi olla siinäkin, että he eivät ole ylenneet haluamallaan tavalla ja haluavat kostaa henkilökohtaisia asioita. Wikileaks ei maksa kaiketi palkkioita ja siksi rahamotiivi ei toteudu sitä kautta.

Se, että yksittäinen sotilas pääsi käsiksi suureen määrään tietoa. Nykyisin Chelsea Manning nimeä käyttävä ja sukupuoltaan naiseksi vaihtanut henkilö esittää nykyisin kärsineensä mielenterveydellisistä ongelmista, joista sukupuolenvaihdos lienee vain yksi taso. Nämä voi tietenkin olla vain keino saada armoa. Kyse suuresta tietomurrosta. Sota Irakissa oli ollut shokki. Manning havaitsi, että irakilaisia ammuttiin melko silmittömästi ja se laukaisi hänessä halun vuotaa materiaalia, johon hän pääsi käsiksi. Hän itse kutsui klassista videopätkää, joka levisi maailmalla “sotapornoksi”. Siinä amerikkalaiset sotilaat ampuivat melkoisen sivulisia irakilaisia helikopterista. Eli ihmisen mieli voi järkkyä ja hän voi saada päähänsä aiheuttaa suurta vahinkoa arkistojen pitäjille.

hikaru